A la nostra població ja fa temps que es treballa a través del Projecte Educatiu de Begues (PEB) en la conscienciació de que tots i totes som agents educatius i, alhora, aprenents. Tal com diu el proverbi africà: per educar un infant fa falta tota la tribu.

 

Amb les nostres actituds, amb la nostra participació activa o, fins i tot, a través de la nostra indiferència, estem educant els que ens envolten. Les persones que vivim a Begues, les entitats i col·lectius som agents educadors. I partint d’aquesta base entre tots els beguetans i beguetanes podem contribuir en la construcció i millora de la nostra societat.

Aquests conceptes, que poden semblar a alguns excessivament genèrics, s’apliquen de manera habitual des del PEB a través d’actuacions concretes i palpables. Aquest diumenge 14 de desembre tindrem un exemple més amb la celebració del que serà el VI Mercat d’Intercanvi que des de les 10.30 fins a les 14 h trobarem al carrer Major. Allà tindrem la possibilitat d’apropar-nos i participar d’un concepte cada cop més necessari en el nostre futur com a societat, que és el foment de l’intercanvi per sortir de la cultura de comprar, usar i llençar i així promoure el consum responsable. Prèviament, aquesta mateixa tarda a partir de les 18 h al Centre Cívic El Roure està programada una taula rodona dedicada a debatre i exposar el consum conscient i transformador per Nadal, acompanyada d’una exposició sobre Turisme al món rural. Una mirada sobre la sobirania alimentària. Tots esteu convidats a assistir-hi!

Les activitats que es duen a terme enguany des del Projecte Educatiu de Begues no es restringeixen en tot cas a aquestes properes iniciatives. Així, trobem un programa dedicat al foment de l’ocupació, la participació en la creació del reglament d’ús dels horts urbans o la coordinació del Consell d’ Infància, el desenvolupament de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements o el suport al projecte “Espart-tu”. Com demostra aquesta diversitat d’objectius i línies de treball, l’educació a Begues és quelcom que assumim com a una activitat que es troba a tots els àmbits socials que ens envolten.

Aquesta bona feina ha rebut recentment la felicitació de la Diputació de Barcelona per la participació del PEB al XIII Congrés de Ciutats Educadores a través d’un vídeo que explicava les tasques que desenvolupa el projecte. El Congrés va destacar el cas del nostre municipi com a exemple de ciutat educadora. I és un fet que no podem deixar d’agrair a totes les persones implicades ja que, amb els recursos de què disposen, que són pocs, fan una feina enorme.

Voldria que tots i totes prenguem exemple del PEB en el nostre dia a dia. Si som conscients de la nostra capacitat d’influir positivament en el nostre entorn, segur que aconseguim col·laborar en la creació de noves dinàmiques que facin del nostre municipi una comunitat millor. Però hem de fer-ho assumint, alhora, el nostre paper com a aprenents. Obrim-nos als nous coneixements.

Si voleu conèixer millor el treball del Projecte Educatiu de Begues i les activitats que desenvolupa ho podreu fer a través del seu web: https://sites.google.com/site/gipebegues/.

I aquí podeu consultar el vídeo del XIII Congrés de Ciutats Educadores: