Si hem de resumir el 2014 podríem dir que aquest ha estat per al nostre municipi un bon any en un context difícil.

 

Com probablement molts de vosaltres feu de manera individual en aquestes dates, les administracions també fem el nostre propi balanç de l’any que tanquem. I col·loquem en un costat de la balança allò que encara podem millorar per a compensar-ho amb el que ens fa sentir orgullosos de la tasca desenvolupada.

Aquest 2014 ha estat un any especialment atípic. Ens trobem encara en un context marcat fortament per la crisi econòmica. Però tot i això hem vist com assolíem alguns dels principals reptes de la legislatura i iniciàvem com a país un procés engrescador i il·lusionant. Si ho haguéssim de resumir en una única frase potser podríem considerar que aquest ha estat un any per a recordar dins d’una època per a oblidar.

Ens apropem al seu tancament mantenint-nos com a un dels municipis de la comarca amb menor taxa d’atur —un 9,3% al novembre davant del 15% de mitjana comarcal— i havent aconseguit reduir en un 18,2% les dades del mateix mes al 2013. Podem sentir-nos satisfets en aquest sentit ja que som també un dels municipis que més ha aconseguit reduir en un any el nombre de persones en situació d’atur.

I a aquests bons resultats de les polítiques d’ocupació hem de sumar la culminació d’alguns dels principals projectes destinats a incrementar els nivells de qualitat de vida dels que gaudim a Begues. M’agradaria destacar en aquest aspecte la inauguració del Centre Cultural El Roure i de la Biblioteca La Ginesta. Aquests equipaments ja són una realitat i avui en dia comencen a esdevenir un veritable motor per a la vida associativa, cultural i lúdica de la població.

De la mateixa manera continuem treballant en el disseny del municipi al que aspirem a esdevenir. Un exemple serà el projecte del Camí Ral que al llarg d’aquest 2014 ha estat presentat. Aquesta serà en un futur una via a la mida de les persones, com volem que sigui el nostre poble, que mantindrà, com sempre s’ha contemplat, una senya d’identitat fonamental com són els plataners.

Podríem esmentar més propostes com els horts urbans, els treballs a la rotonda de Cal Vidu o l’arribada del gas natural. Però els anteriors reflecteixen tres línies que considero bàsiques en l’esforç municipal desenvolupat: l’ocupació, la qualitat de vida i la priorització del ciutadà per sobre de qualsevol altre consideració.

No ha estat senzill en tot cas arribar a aquest punt. Per una banda les dificultats que encara mantenim les administracions per a finançar-nos ens han obligat a continuar extremant el treball de racionalització econòmica. Sense aquest rigor no podríem haver arribat al punt en el que ens trobem. De la mateixa manera que es veuen afectades les economies familiars, també l’economia dels ajuntaments pateix i exigeix una exhaustiva fiscalització del primer a l’últim euro.

I a aquesta problemàtica comuna a tots els consistoris, a Begues hem sumat les característiques de la nostra política local. La governabilitat no ha estat senzilla. Hem de reconèixer que no sempre hem trobat ni la complicitat ni el compromís amb la població que requereix ocupar un càrrec públic. Però si el que importen són els resultats, donem per bo el camí sovint massa ple d’entrebancs que hem hagut de recórrer per a arribar-hi.

Espero sincerament que de manera particular tanqueu l’any amb aquesta mateixa sensació col·lectiva amb la que l’acomiadem des del consistori: amb la satisfacció de saber que els esforços han valgut la pena i amb la seguretat de que ens espera un futur immediat millor. I amb aquest desig voldria felicitar-vos les festes en el meu nom i en el de totes les persones que treballem dia a dia des de l’Ajuntament. Que tingueu un molt bon Nadal i un gran 2015.