Més enllà del perjudici que provoca en els espais públics, l’incivisme és una despesa afegida que assumim tots els beguetans i les beguetanes

 

Algunes persones no tenen una idea prou precisa de què són els recursos públics. Quan es fa malbé el mobiliari urbà o quan aboquem escombraries no ens surt gratis perquè sigui una despesa prevista o perquè la seva reparació formi part del sou d’algú. És més, quan es comet un acte incívic el paguem entre tots i totes dos cops. En primer lloc assumint el cost extra de la reparació o de la neteja i, en segon lloc, per la pèrdua de recursos per a executar altres actuacions necessàries que provoca.

Tot i el que algunes persones puguin pensar, els recursos de les administracions no són il·limitats. Aquells diners que es destinen a netejar una pintada no es poden destinar, per exemple, a la creació d’un pla d’ocupació. O la despesa que provoca un banc trencat són diners que no van a parar a serveis socials, seguretat, equipaments esportius o qualsevol altre dels diferents àmbits en els quals tenim competències i treballem. L’incivisme surt molt car perquè el paguem molt car: amb els diners que hem de dedicar-hi i amb els que deixem d’invertir.

Per aquest motiu des de l’Ajuntament busquem de manera reiterada establir actuacions que redueixin aquests comportaments. Entenem que forma part de la nostra responsabilitat en la gestió dels recursos públics reduir el mínim possible l’acció de l’incivisme.

Però aquest és un treball que ha de ser necessàriament compartit, i més ara que algunes actituds incíviques poden suposar un important risc per a la salut de les persones. Per aquest motiu avui volia aprofitar aquest espai per a fer-vos reflexionar sobre el cost real que té no actuar responsablement en l’ús dels espais i dels serveis públics. El civisme, com tantes altres qüestions, és una actitud que s’encomana. Mentre més siguem les persones que mostrem un comportament adequat, més seran les persones que se sentiran impulsades a actuar de la mateixa manera.

Feu del civisme un company inseparable del vostre dia a dia.