Des de la introducció dels nous contenidors hem aconseguit continuar millorant les nostres dades pel que fa a les deixalles

 

Cada cop és més evident que el nostre planeta ens exigeix arribar a un consum sostenible, a un punt en el qual els recursos que fem servir siguin equivalents als que podem generar. Probablement els principals reptes que afrontem com a societat per a les properes dècades són mediambientals: des de la lluita contra el canvi climàtic a una reducció dràstica dels plàstics.

Des de Begues ja fa temps que som conscients d’aquesta realitat i que treballem de valent per tal de sumar-nos a un canvi d’actitud. L’ús de biomassa per a generar l’aigua calenta d’equipaments municipals o la instal·lació progressiva de tecnologia LED al nostre enllumenat públic són només un parell d’exemples d’aquesta inquietud. Però també volem implicar el conjunt de la població.

Sabem que només amb el treball de l’administració no n’hi ha prou. Ha de ser cada veí i cada veïna els que prenguem consciència de que està a les nostres mans revertir una part dels problemes mediambientals que ja són palpables. En aquest sentit ens hem de sentir especialment orgullosos del treball que es realitza en la gestió de residus.

Les dades dels primers mesos del 2019, que coincideixen amb l’entrada en funcionament dels nous contenidors de recollida selectiva i de la seva reordenació, ens parlen d’una reducció dels residus generats del 8% i d’un increment en la separació que afecta a totes les fraccions amb una especial pujada en el cas dels envasos lleugers (el 24 %) i de la orgànica (18 %). És a dir: generem menys escombraries i les que generem les separem millor per a la seva recuperació.

Més enllà de felicitar-nos per l’efecte positiu que han tingut els nous contenidors, hem de reconèixer la bona actitud demostrada pels beguetans i beguetanes. Un cop més ens hem demostrat a nosaltres mateixos la nostra capacitat d’implicar-nos i d’actuar en benefici dels conjunt de la societat.

No queda en tot cas aquí el treball a fer. Des de l’Ajuntament, per exemple, continuem aplicant mesures destinada a reduir els residus com l’ús en la passada Festa Major de vaixelles reciclables de blat de moro, cartró o de vidre per a reduir l’ús de plàstics. A més, treballem també per a ubicar properament nous contenidors per a envasos lleugers i per a paper i cartró.

Hem d’insistir en que aquesta és una tasca que no podem fer de manera exclusiva des del consistori. Necessitem la implicació de tots els beguetans i beguetanes millorant en aspectes com són evitar l’abocament de plàstics o caixes fora dels contenidors o manipulant ampolles i caixes abans de ser dipositades per tal que ocupin menys espai.

Aquest és el missatge m’agradaria transmetre a tothom: podem estar satisfets pel que hem assolit, però encara podem fer molt. Ens hi juguem massa com per no fer-ho.