Al llarg dels darrers anys des de l’Ajuntament hem posat l’èmfasi en la importància de vetllar pels drets i el benestar dels menors

 

Cada vegada és més evident la importància d’afrontar l’educació des d’una visió de 360 graus, on es garanteixin no només els aspectes més bàsics del desenvolupament personal sinó també la seva relació amb la comunitat, la igualtat d’oportunitats, la defensa dels seus drets o interessos. En això hi juguen un paper fonamental les famílies, les escoles i el conjunt de la societat. L’educació és un dels pilars de la convenció sobre els drets dels infants amb tants altres aspectes fonamentals per a garantir el dret dels infants a ser infants. És per això que totes les institucions i les persones que en som responsables hem d’esforçar-nos per vetllar pel benestar durant la infància i l’adolescència. Es tracta d’una etapa de la vida especialment vulnerable en la qual es poden normalitzar situacions que no haurien de viure els nens i les nenes i com a societat hem de fer tot el possible per a evitar-ho.

Des de l’Ajuntament de Begues fa temps que ens esforcem per portar el nostre compromís amb aquest segment de la població més enllà a través d’eines com ara el Pla Local d’Infància i Adolescència. Així, per exemple, el passat mes de juliol culminàvem el llarg camí iniciat a començaments del 2019 per a rebre el reconeixement d’Unicef com a Ciutat Amiga de la Infància. Aquest segell acredita diferents qüestions com ara la implicació d’infants i joves en qüestions com ara la presa de decisions respecte dels seus drets o l’assignació de recursos públics per a la infància.

En aquesta mateixa línia demà dissabte celebrem el Dia Internacional dels Drets dels Infants, una jornada amb la qual, i des d’una perspectiva lúdica, volem subratllar quelcom tan important com és la difusió i el respecte dels drets dels més joves. Tornant a l’inici del meu text, independentment del suport i protecció que trobin a les seves llars, els menors d’edat tenen uns drets propis reconeguts que hem de treballar per tal que siguin tinguts en consideració i respectats, ja que ells i elles encara no tenen en la majoria de casos la capacitat per a exigir-los.

Us convido a reflexionar amb nosaltres al respecte. Una infància més protegida ens farà, sens dubte, una societat més forta i millor.