Un cop superat el primer moment provocat per l’explosió de diumenge a la matinada és el moment de mirar endavant

 

Davant la magnitud d’un esdeveniment com l’explosió que es va registrar la matinada del passat diumenge 26 de juliol al carrer Major són moltes les sensacions i reaccions que s’acumulen. Permeteu-me doncs que avui vagin sortint, potser d’una manera desordenada, però de ben segur que recollint el sentiment de molts de vosaltres.

En primer lloc és necessari sentir-nos afortunats dins del drama que aquests fets suposen per a tantes persones. Per a qualsevol dels que estàvem a prop de l’explosió en el moment en el que aquesta va succeir o per aquells que hem vist de prop els seus efectes encara ens resulta increïble que no haguem patit cap pèrdua personal irreparable. Sí, sonarà estrany però a dia d’avui hem de pensar “quina sort hem tingut”.

Haig de donar també les gràcies infinites al treball dels bombers voluntaris de Begues, de la nostra policia local, dels bombers de la Generalitat, de Mossos d’Esquadra, al Centre d’Atenció Primària, als treballadors municipals —en especial a l’arquitecte municipal i al cap de la policia local— i a totes aquelles persones que a títol individual es van bolcar en l’atenció a les víctimes. És en moments com aquests en els que més orgullosos ens podem sentir de viure on vivim. Tenim una història i un ampli patrimoni, un entorn meravellós, gaudim d’una gran qualitat de vida… Sí, tot això és cert però el veritable valor del nostre poble rau en la seva gent. Un cop més ha estat evident que les persones és el millor que tenim a Begues.

Un cop atesa l’emergència immediata que suposa un desastre com el que hem patit no es troba en tot cas resolta totalment la situació. És cert, ja ha passat el moment més delicat en el que patíem per la integritat física de les víctimes. En tot cas ara s’obre la porta a d’altres preocupacions que hem de ser conscients que trigaran més temps en quedar solucionades.

Des de l’Ajuntament de Begues treballem intensament en trobar respostes a moltes preguntes i dubtes que es van obrir des de l’endemà mateix de l’explosió. Fins el moment hem aconseguit avançar notablement tot i les dificultats. No és senzill però amb el suport d’altres administracions hem pogut posar a disposició d’aquells que no poden retornar a casa seva opcions que els hi permeten continuar amb el seu dia a dia amb la major normalitat que ens permet el moment, oferir atenció psicològica i jurídica i cobrir les necessitats més bàsiques.

En aquesta mateixa línia hem decidit obrir un canal a la solidaritat de les moltes persones que ens han dit “què podem fer per ajudar”. En concret hem creat un compte corrent on recollir donacions que es dedicaran prioritàriament a cobrir les necessitats bàsiques d’aquells que han perdut bona part de les seves pertinences personals. El número del compte és el ES60 0081 1619 7100 0108 5615.

Superat el primer moment ara se’ns obre un camí que sabem que no serà ni curt ni fàcil, en moltes ocasions, per deixar enrere aquest incident. Necessitarem dosis extres de paciència i treball. En tot cas vull deixar un missatge clar i contundent: en cap moment i en cap cas l’Ajuntament de Begues deixarà de recórrer aquest camí al costat de les persones afectades.