Tot i que quedava enfosquida per l’explosió del carrer Major, la colla dels Encantats ha fet possible una fita castellera més per a Begues

 

Les urgències són exigents. Ens obliguen a tenir els cinc sentits en elles fins que van perdent immediatesa i passen a necessitar de menys atenció. Aquest ha estat el cas que hem viscut amb l’explosió registrada al carrer Major. El seu impacte ha estat tan fort i les necessitats de les persones afectades tantes que no ens ha permès a molts de nosaltres dedicar el temps que es mereixen d’altres esdeveniments rellevants que també han succeït en aquests dies.

Probablement el cas que per a mi és més significatiu és el de la fantàstica diada castellera que tenia lloc el mateix dia de l’explosió, el diumenge 26 de juliol. Des d’aquell dia a Begues som plaça de 9 i encara no havia tingut l’oportunitat de dedicar un moment a subratllar la importància d’aquest fet. Ara, amb l’inici de l’enderroc dels edificis més afectats que marca l’inici del retorn a la normalitat i havent garantit el sostre d’aquells que l’havien perdut, és just i necessari que dediqui un espai a dir ben alt que som plaça de 9 i que estem orgullosos.

No és gens senzill que un municipi de la nostra mida i de la nostra comarca assoleixi aquesta distinció en el món casteller. Ni tampoc ha estat fruit de la casualitat. Per arribar-hi ha estat imprescindible l’ambició i l’empenta de la nostra colla, dels Encantats de Begues, i l’impuls que han rebut de les moltes persones voluntàries que s’han sumat a la seva proposta. Per a l’Ajuntament de Begues ha estat també una satisfacció formar-ne part.

I es que hem de valorar aquest repte com a quelcom més que un esdeveniment casteller. Per al nostre poble significa també donar suport al conjunt de la cultura popular catalana; aconseguir una important projecció entre els municipis catalans i poder mostrar als centenars de visitants que es van rebre tot el que Begues pot oferir. Per tots aquests motiu hem d’estar també agraïts com a població per l’empenta i la voluntat que mostren els nostres castellers.

Aquesta ha estat la primera gran diada que hem viscut. Però és evident que si segueix la progressió que han demostrat els castells al nostre poble no serà, ni de lluny, l’última.