La reticència d’una part important de la ciutadania a l’acció dels polítics i de les administracions només es pot combatre amb transparència.

 

Al llarg dels darrers anys ha estat cada cop més evident que existeix un segment destacable de la nostra societat que mira cap a les administracions i en especial a aquelles persones que les representem amb suspicàcia. Si als anys de crisi econòmica i a les dificultats a les que s’enfronten tantes persones sumem els escàndols relacionats amb la corrupció que ens han colpejat, és totalment comprensible aquest descrèdit.

És responsabilitat d’aquelles persones que ocupem un càrrec electe girar la truita, tornar a recuperar la fe d’aquesta part de la societat en un sistema que ens ha portat als nivells de benestar i seguretat que gaudim. I aquesta feina només es pot assolir oferint totes les garanties possibles de transparència en la nostra gestió i en el treball que desenvolupen les administracions que ocupem.

No ens enganyem, no és un problema del nom ni de les sigles dels polítics. Segurament trobarem tantes persones honrades a la política com entre els fusters o els pilots d’aviació. Però quan falla una persona que es dedica a la política ens falla a tota la societat. On rau doncs el problema? Personalment crec que ens hem de dotar de millors sistemes i recursos que garanteixin el bon funcionament de les corporacions. Les persones podem fallar, però si tenim els recursos per a detectar-ho a temps, serà més difícil que així sigui. I és en aquesta línia que treballa l’Ajuntament de Begues.

Una de les principals preocupacions que mantenim en el nostre dia a dia és l’increment de la transparència. Creiem que el ciutadà, qualsevol ciutadà, ha de tenir l’accés a tota la informació que es pugui posar a la seva disposició sobre com treballem. Només així pot emetre el seu judici i, fins i tot, arribat el cas, dur a terme una tasca de fiscalització de l’actuació municipal. Les portes de l’Ajuntament han d’estar obertes. Però també hem de tenir obertes les finestres, les caixes i els calaixos.

Per aquest motiu ens sentim especialment orgullosos quan rebem un reconeixement a la transparència en la nostra gestió a través de la informació que ofereix el web municipal, com és el que ens proporciona el segell infoparticip@. Des d’aquí vull aprofitar aquest espai per a agrair en primer la bona tasca que han desenvolupat per tal que així sigui tant els responsables polítics com els treballadors municipals. I voldria destacar que el nostre web ha assolit un 100% de qualitat, respecte els criteris de transparència que s’exigien quan a l’anterior legislatura suspenia arribant només al 36%. Aquest reconeixement, atorgat per un ens independent com el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona, és més que un premi. És una garantia de que a Begues treballem en la bona direcció.