Presentem el Pla local de prevenció d’addiccions amb l’objectiu d’implicar al major nombre possible d’agents socials
Avui, amb la seva presentació pública, comença a rodar el Pla local de prevenció d’addiccions de Begues que ve a donar el relleu al pla de prevenció de drogodependències que va estar vigent entre l’any 2011 i el 2014. El canvi de la paraula drogodependències per addiccions no és casual ni estètic ja que respon a que la proposta s’amplia i es fa més ambiciosa. Mantenim la voluntat de continuar la lluita oberta per evitar que les drogues o l’alcohol condicionin la vida d’una part de la nostra societat, en especial dels joves. Però ens obrim a d’altres fonts d’addicció com són aquelles que provenen de les pantalles.
Tenim tendència a veure les noves tecnologies com a quelcom inofensiu i que venen a ajudar-nos en el nostre dia a dia. Així és efectivament quan fem un ús raonable i adequat dels telèfons mòbils, de les xarxes socials o dels videojocs. En tot cas hem constatat que no sempre és així i que de l’ús d’aquests aparells es deriven també sovint problemes que afecten profundament a les persones que els pateixen i al seu entorn.
Com a Ajuntament de Begues sentim la necessitat de que les polítiques que desenvolupem siguin properes a la realitat. Això, que sembla una qüestió de pura lògica, no sempre es dóna des de les administracions. Tots ens hem sentit sorpresos en algun moment en constatar com una llei o una iniciativa pública que ens afecta directament no coincideix amb la realitat de les nostres vides.
Personalment veig en aquest pla un bon exemple de com les administracions aprenen a adaptar-se al món que les envolta. Per arribar al nou Pla local de prevenció d’addiccions ha estat necessari dur a terme un treball de reflexió sobre el que s’havia aconseguit amb el pla de drogodependències i una actualització del mateix. I, al final, disposem d’un document que tinc tota la confiança en que respon al que Begues és a dia d’avui.
Ara ens queda la part més complexa: el seu desenvolupament. Dic complexa perquè en una qüestió com aquesta no podem esperar que sigui l’Ajuntament qui de manera exclusiva prengui el gruix de la responsabilitat. Aquesta és una càrrega que hem de compartir amb molts d’altres segments de la nostra població: famílies, educadors, responsables del lleure, etc. Aquest és un treball que, al cap i a la fi, hem de saber fer entre tots els beguetans i beguetanes. Compto amb tots vosaltres.