L’estat d’excepcionalitat per sequera ens obliga, no només a limitar l’ús que en fem de l’aigua, sinó també a prevenir les nostres accions per evitar els incendis forestals.
No us descobreixo res de nou si us dic que vivim temps d’emergència climàtica. Però a vegades, de tant repetir paraules i conceptes, es desgasten i perden el sentit. Fa anys que parlem dels efectes del canvi climàtic o de la importància de posar en marxa polítiques de foment de la sostenibilitat i correm el risc de perdre de vista què significa això exactament.
Aquests dies tenim exemples ben gràfics de què suposa estar en situació d’emergència climàtica i per això vull compartir amb vosaltres dues imatges ben evidents que segur que ens ajuden a entendre la dificultat del moment que travessem: d’una banda, per exemple, la imatge del pantà de Sau completament buit; i de l’altra, la setmana d’incendis forestals viscuts a Calafell o Cubelles en ple mes de març, quan encara no hem ni encetat la primavera.
Em preocupa, i molt, la situació que vivim i la que ens podem trobar en els mesos que vindran. Per això, com a alcaldessa de Begues, no puc fer altra cosa que actuar en dos sentits: des de la gestió pública, activant totes les mesures a l’abast de l’Ajuntament. I, alhora, demanant-nos a tots plegats ser més curosos que mai.
La Generalitat de Catalunya ha decretat la fase d’excepcionalitat per sequera a bona part del país, inclòs Begues. Des de l’Ajuntament hem activat tots els mecanismes, no només per complir amb les mesures decretades, sinó per a posar en marxa accions per a reduir el consum públic d’aigua. Estem duent a terme campanyes informatives i en els dies vinents intensificarem les mesures de reducció en equipaments i serveis municipals.
Però aquesta ha de ser una responsabilitat compartida. Us demano que tots i cadascun de nosaltres, en el nostre dia a dia, en el nostre entorn, a casa nostra… posem en marxa totes les accions al nostre abast per a reduir el consum d’aigua per persona. Amb petites accions, que sovint són les més poderoses. Aquí trobareu uns quants consells al respecte.
I extremem precaucions amb el risc d’incendis forestals. Durant tot l’any hem treballat des de l’Ajuntament en la neteja de camins i del sotabosc, instal·lant nous hidrants i, aviat, amb la neteja de franges forestals. També estem treballant en un pla d’adaptació de les activitats d’estiu, per a minimitzar els seus possibles riscos a l’entorn. I, de nou, una crida a tenir cura tots plegats del nostre bé més preuat: els nostres boscos i muntanyes.
Ens necessitem per formar un únic equip guanyador: aquell que treballa plegat per defensar el seu poble, el seu paisatge, el seu planeta. Si ens ho proposem, serem l’equip vencedor.