La concessió del segell Infoparticipa amb el 100% dels requisits és una garantia per a la ciutadania de la transparència en la informació i en la gestió municipal

La transparència informativa dels ajuntaments és fonamental per garantir una gestió eficaç i responsable dels recursos públics, i també per afavorir la participació ciutadana en la presa de decisions. Per això em satisfà enormement que l’Ajuntament de Begues hagi aconseguit, per quart any consecutiu, el segell Infoparticipa amb el 100% dels requisits demanats.

Com ja deveu saber, el segell Infoparticipa reconeix les institucions que adopten pràctiques de transparència en la gestió de la informació municipal. Es tracta d’una eina, atorgada per un grup de treball de la Universitat Autònoma de Barcelona, que premia les institucions compromeses a donar a la ciutadania accés a la informació, a involucrar-se en la gestió pública i a fomentar-ne la participació activa.

En el cas de Begues, un municipi amb poc més de set mil habitants, el segell és especialment important perquè posa de manifest com des d’un poble relativament petit (comparat amb els de l’entorn metropolità) hem assolit fins i tot un percentatge de transparència informativa més elevat que grans ciutats. Estem entre els únics 14 municipis de menys de 10.000 habitants de tot Catalunya que hem assolit el 100% de qualificació en el segell Infoparticipa. El meu agraïment a tot l’equip tècnic i polític que vetlla pel compliment de tots els indicadors d’avaluació.

Per a mi i per a la resta de l’equip de govern municipal, la transparència informativa és un aspecte clau en la relació amb la ciutadania. És fonamental que els ciutadans i les ciutadanes tinguin accés a la informació que els ajuntaments produïm per poder prendre decisions informades i controlar el funcionament dels seus representants. El segell Infoparticipa avala que això passa a Begues.

La transparència informativa ajuda a evitar situacions de corrupció i malversació de fons públics perquè afavoreix la rendició de comptes dels governs locals davant la ciutadania i els obliga a justificar les nostres decisions i actuacions. També afavoreix la participació ciutadana en dotar-la de les eines necessàries perquè opini i proposi idees, s’impliqui en la gestió pública i, per tant, aquesta sigui més eficaç i eficient.

De retruc, una bona gestió de la comunicació pública contribueix a augmentar la confiança de la ciutadania en les institucions públiques. Quan els ciutadans i les ciutadanes veuen que els seus representants actuen de manera transparent i responsable, se senten més segurs i disposats a involucrar-se en els afers públics. Estic convençuda que aquest és l’estat de Begues, i desitjo que així continuï sent.