Quan tanquem el curs escolar, és un bon moment per reflexionar sobre l’ensenyament des de la perspectiva local

 

Avui les classes comencen a quedar buides. Els escolars comencen les seves vacances d’estiu i posem el punt i final a un curs que, en molts sentits, ha estat poc convencional. I ho ha estat en primer lloc perquè, un cop més, el model d’educació establert a Catalunya ha estat posat en dubte a partir de l’aplicació de l’article 155 de la Constitución Española. Dit d’una altra manera: aprofitant la situació d’excepcionalitat que viu Catalunya, alguns han volgut recuperar les seves velles reivindicacions sobre el nostre model i sobre l’ús que es fa del català.

Des del món local els ajuntaments ens sentim molt propers i involucrats amb l’ensenyament i la seva qualitat. A més del suport que oferim als centres que no depenen de nosaltres, els consistoris som el principal motor de l’educació de 0 a 3 anys a través de la creació i manteniment de les escoles bressol. Ens preocupa la manera en què creixen i aprenen els nostres infants perquè sabem que, en definitiva, ells i elles seran les persones que encapçalin i liderin la nostra societat en un futur proper.

Per sobre de les nostres competències reals, des de l’Ajuntament de Begues treballem de manera continuada en aconseguir la millor proposta educativa possible. Creiem que l’educació de qualitat és una d’aquelles necessitats que ha d’estar per sobre de qualsevol consideració i fem tots els possibles per a que així sigui.

Aquest esperit fa que sigui especialment dolorós veure com alguns, per interessos purament polítics, fan tot el possible per a atacar un model que s’ha demostrat com a una proposta d’èxit. A través de l’educació a Catalunya hem aconseguit uns grans nivells d’integració de les persones que hi vivim. Lluny de ser l’eina de separació i confrontació que alguns volen veure, les nostres escoles són espais de convivència i aprenentatge de valors. Sé que majoritàriament aquells que heu crescut en aquest model o que escolaritzeu actualment els vostres fills i filles coincidireu necessàriament amb mi.

Diguem-li adéu doncs a aquest curs i fem-ho amb l’esperança de que el proper serà igual de productiu i que les polèmiques malintencionades quedaran enrere.