L’Ajuntament de Begues se suma a l’acord polític per a la millora de la qualitat de l’aire a Barcelona i el seu entorn

 

La qualitat de l’aire que respirem afecta directament a la qualitat de la nostra salut. Aquest és un fet que no podem obviar. Begues es troba en un espai privilegiat, en el que la contaminació incideix en menor mesura que en bona part dels municipis que ens envolten. Però això no vol dir que no tingui un efecte o que ens haguem de desentendre de la lluita per millorar la qualitat de l’aire.

Per aquest motiu ens satisfà formar part de l’acord polític per a la millora de la qualitat de l’aire a Barcelona i el seu entorn que es presentava aquest mes de març en una cimera celebrada al Palau de Pedralbes. Allà totes les administracions implicades, des de la Generalitat fins als ajuntaments, mostràvem el nostre compromís per reduir les emissions i la pol·lució en una jornada que té molt d’històrica.

Habitualment associem les concentracions de persones, com la que es dóna a Barcelona i la seva àrea metropolitana, amb contaminació i hàbits poc saludables en general. Aquesta és una idea que hem d’aconseguir superar. Ja avançat el segle XXI ens hem de proposar assolir models de vida en el que les ciutats puguin ser considerades saludables. La imatge d’una capa de fum negre cobrint els sostres de centenars d’habitatges ha de ser una imatge del passat.

Per aquest motiu des de Begues, com a zona d’influència de l’anomenat Àmbit-40 hem de prendre consciència d’algunes restriccions que haurem d’assumir, com la prohibició de circular per aquest àmbit als vehicles més contaminants (furgonetes matriculades abans de l’octubre del 94 i turismes matriculats abans del gener del 97) a partir del 2019. Entenem que és necessari i treballarem per difondre la importància d’aquesta mesura.

En tot cas, entenem que les mesures restrictives dels vehicles privats s’hauran d’acompanyar en els propers anys de polítiques d’ampliació del transport públic. No tindria sentit que fos d’una altra manera. I és aquí on també farem especial incidència, com ja fem en els darrers anys, des del nostre Ajuntament. Cuidem de l’aire, cuidem de la salut, cuidem del transport públic. Per a nosaltres són tres peces inseparables d’un mateix projecte.