Per què hem de mostrar el nostre suport a les persones que van promoure la consulta del 9N?

 

Aquest passat dilluns començava el judici contra l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, l’exvicepresidenta, Joana Ortega i l’exconsellera d’Ensenyament, Irene Rigau, per haver organitzat un procés participatiu que permetés a la ciutadania fer sentir la seva veu. En tot cas els càrrecs diuen que podrien haver comés els delictes de desobediència i prevaricació. Des de l’Ajuntament de Begues vam estar presents a través de diferents responsables de l’equip de govern per fer costat als encausats. Jo mateixa hi era.

Segurament alguns discutiran aquesta presència institucional del nostre ajuntament en aquest acte i crec que és important deixar ben clar els motius que ens van portar a ser-hi presents.

El primer i fonamental és la defensa dels valors democràtics i de la voluntat majoritària del poble català. Aquells que defensen la democràcia únicament des de les trinxeres del que diu la llei i de com la interpreten els jutjats, s’obliden de que en moltes ocasions la llei pot ser partidista i esbiaixada. Dicti el que dicti la justícia, crec que pocs podran rebatre que deixar parlar a la ciutadania és un acció essencialment democràtica. Dubto que fins i tot aquells que s’oposen a la independència de Catalunya se sentin còmodes sabent que viuen en un país on no és legal deixar que un poble expressi pacíficament una opinió.

Però més enllà dels meus propis convenciments, voldria situar el sentiment generalitzat de Begues. El nostre és un municipi independentista. I no ho dic jo, ho diu el ple municipal on ens trobem els representants escollits per la ciutadania i que de manera majoritària ha donat suport a diferents resolucions a favor del procés en el que es troba immers Catalunya, com ara la integració de Begues a l’Associació de Municipis per la Independència.

Entenc que algú pugui sentir que aquesta no és la seva causa. Però fins i tot crec que aquelles persones contràries a la independència de Catalunya haurien de posar-se del costat dels que, a través de les urnes, han volgut saber què pensa el nostre poble. No se m’acut res que exemplifiqui millor l’esperit d’una democràcia que una papereta.