Ja s’han iniciat els treballs per a la restauració de la part de l’abocador del Garraf que es troba a Begues

 

El medi ambient, el nostre entorn natural, és un dels principals projectes per a l’Ajuntament de Begues. Probablement als nostres pares i mares els hi sobtaria, dècades enrere, que des de l’administració local haguem de treballar amb tanta intensitat per tal de mantenir quelcom que donaven per fet: els nostres arbres, el nostre aire, el nostre paisatge… Però el pas del temps i els avenços que hem fet com a societat ens han portat a un punt en el que és imprescindible que actuem per tal de preservar per a properes generacions el patrimoni natural que hem rebut de les anteriors.

En aquest sentit aquests dies podem donar una notícia excel·lent, com és l’inici de la restauració de la part de l’abocador del Garraf situada al nostre terme municipal. Aquest és un treball d’importància ja que afecta a un total de 60 hectàrees en les quals es van abocar durant tres dècades milions de tones de deixalles. Per tal que us feu una idea de l’abast dels treballs, només heu de pensar que en alguns punts les escombraries dipositades arriben a una alçada de 100 metres.

Per tal d’arrencar el compromís de l’ens responsable, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, hem necessitat de nombrosos contactes i negociacions i ha estat decisiva la participació de la Generalitat aportant finançament als treballs a través de l’Agència de Residus de Catalunya. Aquesta legislatura, des de l’Ajuntament de Begues consideràvem que havia arribat el moment de començar a tancar aquesta ferida oberta en el nostre paisatge, de la mateixa manera que en el seu moment vam treballar per a la restauració de la pedrera Montau II. Ara podem dir que comença a fer-se realitat aquest objectiu.

Som conscients, en tot cas, que el nostre compromís amb el medi ambient, i el de qualsevol persona, no pot reduir-se a actuacions puntuals, per molt que siguin tan significatives com aquesta. Així, aquesta mateixa setmana he tingut la possibilitat de posar de rellevància el treball municipal en un àmbit tan important per a la lluita contra el canvi climàtic com és la reducció del consum energètic que duem a terme als equipaments municipals.

Begues va ser escollit per a participar del IV Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local de la Diputació de Barcelona celebrat a Món San Benet. Allà vaig poder exposar, en l’acte de reconeixement als 10 anys del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia, les actuacions que hem desenvolupat amb l’ús de calderes de biomassa o de tecnologia LED en l’enllumenat dels nostres equipaments.

Aquí és on rau bona part del treball que tots i totes podem fer: en els gestos quotidians. Us convido a tots els beguetans i beguetanes a treballar també des del dia a dia.