L’Ajuntament de Begues reclama de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que s’abordi la part del projecte pendent
Aquest 2016 arribem als 10 anys des de que es clausurava l’última zona en funcionament de l’abocador del Garraf. Allà s’hi acumulaven més de vint-i-cinc milions de tones de residus. Perquè ens fem una idea gràfica: en alguns punts les deixalles acumulades han arribat als 100 metres d’alçada després de prop de 30 anys d’abocaments. Una dècada després del final de la seva activitat ens trobem que les 20 hectàrees de la zona 1 i 2, situada a Gavà, han estat restaurades. No és el cas de les zones 3 i 4, que afecten al nostre terme municipal.
Les dificultats associades a la crisi econòmica que ens ha acompanyat en els darrers anys han estat un impediment per al desenvolupament d’un projecte d’aquesta envergadura. Aquesta ha estat una realitat amb la que hem estat comprensius ja que l’Ajuntament també és una administració i és conscient dels problemes que s’han hagut, i en bona part encara, hem d’assumir. En tot cas, quan ara sembla evident que comencem a afrontar un moment econòmic i social diferent, no podem per més que posar la qüestió novament a sobre de la taula per reclamar de manera contundent una actuació al respecte.
Des de Begues hem sabut ser pacients i entenem que, en consideració a la comprensió que hem sabut mostrar, aquest és el moment per a que l’Àrea Metropolitana de Barcelona, responsable de l’abocador, finalitzi la seva restauració. Amb la intenció de transmetre aquesta voluntat, el passat 11 d’abril ens trobàvem una representació de l’Ajuntament de Begues amb el gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Ramon Torra i tècnics de projectes d’aquest ens.
Posposar novament la qüestió és perdre una oportunitat. Som conscients de que una inversió com aquesta, estimada en 27 milions d’euros, no és fàcilment assumible. Però encara és menys assumible esperar 10 anys més a posar el punt i final a un problema que, lluny del que alguns poden pensar, no va quedar resolt al 2006. De la mateixa manera que podem escombrar les nostres deixalles sota de una catifa sense que aquestes marxin, podem posposar el problema de l’abocador, però els residus continuaran allà.
Creiem que la solució passa de manera ineludible per la solidaritat del major nombre d’entitats i administracions possible. Aquest és un problema que no es va generar de manera unilateral i al que vam contribuir molts municipis deixant allà les nostres escombraries a l’espera d’un futur en el que podríem resoldre què fer amb elles. Bé, aquest futur ja ha arribat i ara hem de ser responsables amb les decisions que es van prendre en el seu moment.
Confiem en que l’AMB sàpiga estar a l’alçada d’aquesta responsabilitat i que assumeixi la seva part. El moment que esperàvem és ara.