Aquest diumenge s’inaugura una ruta que ens apropa a alguns dels espais geològics, arqueològics i històrics més rellevants del municipi

 

Una part important del nostre patrimoni no és identificable a simple vista per a la majoria de persones. I es que Begues compta amb tota una sèrie d’elements geològics i arqueològics que fan que visquem en un lloc únic, tot i que sovint no siguem prou conscients. Per aquest motiu es fa imprescindible que la tasca d’investigació, que de manera continuada es realitza al nostre terme municipal, es combini amb una tasca de difusió i pedagogia.

En aquest sentit estem d’enhorabona ja que aquest diumenge s’inaugura El Ferret, l’itinerari del carst del Garraf que ha creat el Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia del Garraf-Ordal (CIPAG). Gràcies i a ell, i amb un recorregut al voltant dels 5 kilòmetres, podem conèixer alguns espais tan emblemàtics per a entendre el lloc que ocupem al món com són la cova de Can Sadurní; el clot d’extracció de sal de llop o la dolina i els avencs de les Alzines. Es tracta sens dubte d’una aproximació magnífica al nostre patrimoni natural i històric.

No em puc estar de destacar l’elecció del Ferret per a batejar aquesta ruta. Amb aquest nom es ret homenatge a la figura de Francesc Ferret, el pouaire de Begues que va viure a la segona meitat del segle XIX i que va esdevenir una figura clau en les expedicions de Norbert Font i Sagué. D’aquesta manera es reconeix l’aportació concreta d’aquest veí i, en certa mesura també, la de tots els beguetans i beguetanes anònims que han posat el seu granet de sorra per tal de posar rellevància el nostre patrimoni comú. No puc deixar passar l’ocasió per a assenyalar aquest treball i pera agrair-lo en nom de tot el municipi.

Aprofitem l’oportunitat que ens ofereix el CIPAG per a apropar-nos a aquests espais, per a descobrir-los i per a conèixer millor el nostre municipi i la seva història. De la mateixa manera que quan mirem una foto antiga d’un familiar llunya ens preguntem qui va ser per saber millor qui som, ara tenim una oportunitat immillorable de conèixer millor qui som com a beguetans i beguetanes.