Al ple municipal del mes de juliol s’aprovava un text que ha estat obert a l’opinió de tots els beguetans i les beguetanes

 

Les noves tecnologies han portat al dia a dia de tots nosaltres tota una sèrie de facilitats de les quals sembla difícil que puguem prescindir. En els darrers cinc anys ha esdevingut molt més fàcil transmetre informació, mantenir el contacte amb grans grups o enviar missatges molt personalitzats a segments concrets. Aquesta és una realitat de la qual els ajuntaments i la resta d’administracions ens hem d’aprofitar per al benefici dels veïns i veïnes.

Una de les aplicacions més estimulants de les noves tecnologies és la possibilitat que ens donen d’afavorir que el conjunt de la ciutadania participi en les decisions que prenem. Des de Begues som molt conscients d’aquest benefici i hem treballat, i treballem, per tal que aquesta legislatura suposi un punt d’inflexió respecte a la transparència o a la participació.

Recentment, per exemple, s’ha aprovat de manera provisional al ple municipal una nova Ordenança de Civisme que ha estat acompanyada d’un procés de participació per tal que qualsevol persona pogués incloure les seves aportacions. M’agradaria destacar aquesta actuació perquè és, per molts motius, especialment significativa.

En primer lloc, vull destacar que una Ordenança de Civisme és una eina bàsica per als ajuntaments, ja que ens ajuda a garantir la bona convivència i l’harmonia als municipis i alhora a treballar per minimitzar els actes vandàlics o incívics al territori. Aquesta nova actuació és molt important perquè ha afectat un tema principal de les polítiques municipals: l’ús que fem dels espais públics i dels equipaments.

A més, el procés participatiu dut a terme a través del web municipal ha permès que siguem tots els beguetans i beguetanes els que decidim de quina manera volem conviure els uns amb els altres. Compartir un municipi com és aquest és un orgull, però també és una responsabilitat a molts nivells. Ara podrem dir que hem estat els mateixos veïns i veïnes els que hem tingut la possibilitat de reflexionar sobre com volem que sigui el nostre comportament en els espais que compartim amb els altres. De ben segur que per a moltes persones el simple fet d’apropar-se a l’ordenança ja ha estat un incentiu per a incorporar actituds més cíviques.

De la mateixa manera, vull afegir que aquesta eina formava part del nostre compromís electoral amb els veïns i veïnes, i que alhora dóna resposta a un reclam àmpliament defensat per una part de la ciutadania de Begues. Concretament per més de 400 veïns i veïnes que van signar a favor d’introduir noves normes en l’ús de l’espai públic.

Ara tenim una nova ordenança que ens ajuda a viure amb més harmonia i a conèixer on estan els nostres límits i llibertats, per tal que les accions d’uns no suposin un problema per a les decisions dels altres.