Aquest proper 11 de setembre tornarà a ser un moment ben especial en la nostra història recent

 

La diada nacional d’enguany tornarem a celebrar el fet de ser catalans i catalanes. Ho farem en tot cas amb un ull posat en una data tan propera i transcendental com serà l’1 d’octubre.

Al llarg dels darrers anys els 11 de setembre han anat prenent un caire diferent en funció del moment històric en el que se celebràven. Fa uns anys van esdevenir en una crida de la societat civil a les institucions per demanar-nos fer un pas endavant. Un cop els representants dels catalans i catalanes vam recollir el mandat de treballar a favor del dret a decidir, la diada va esdevenir un clam que volia traspassar fronteres per explicar-li al món quin era el nostre desig i per fer que a Espanya s’entengués que majoritàriament volem escollir el nostre futur. Quina significació tindrà doncs en aquesta ocasió la diada?

Aquest proper dilluns milers de persones ens manifestarem sota el paraigües de la il·lusió. El nostre govern farà properament realitat el compromís adquirit amb la ciutadania de posar les urnes al nostre abast i la proximitat d’aquest moment ha de ser un motiu de joia i celebració. Per sobre de les travetes que ens anem trobant pel camí hem de fer prevaldre l’esperit que es troba sota el nom de Revolució dels Somriures amb el que molts coneixen el procés polític que vivim a Catalunya.

Tres quartes parts de la població catalana vol exercir lliurament el seu dret a decidir quina nació hem de ser en un futur. Aquesta és una realitat que va molt més enllà de qualsevol constitucionalitat que es vulgui imposar, per sobre de qualsevol constitució ha d’estar sempre l’esperit de democràcia i participació que impulsa el nostre procés.

Aquesta aclaparadora majoria és el nostre principal motor i la principal garantia de que ens trobem fent via per un camí que no podran tallar o entorpir. Com ho podrien explicar? Quina potestat moral tindrien per prohibir el que tanta gent desitja? No es pot aturar un riu només amb les mans.

Us voldria animar a expressar lliurament la vostra opinió, sigui la que sigui. Ens hem de fer sentir. No tinguem por de dir el que volem, a dir quines són les nostres aspiracions per a les generacions que han de venir.

La diada és la millor excusa que tenim per sortir als carrers a expressar-nos en pau i amb alegria.