No hi ha cosa que m’ompli més de satisfacció de veure com preservem el nostre patrimoni històric, cultural o artístic.

Fa uns dies presentàvem a l’Escorxador el llibre La prehistòria a Begues i al Massís de Garraf nord-oriental, un volum que compila els descobriments arqueològics a la cova de Can Sadurní dels darrers quaranta anys de campanyes d’excavacions.

Si encara no l’heu llegit, us convido a fer-ho. Perquè hi trobareu, no tan sols els tresors que el principal jaciment prehistòric de Begues ens ha anat oferint al llarg d’aquestes quatre dècades, sinó també l’amor i la passió que hi han posat els diferents equips d’arqueòlegs que hi han treballat.

Un amor i una passió que es transmet en cada plana del llibre, en el qual descobrirem com, el que avui dia és el nostre terme municipal, va ser el punt neuràlgic d’una activitat humana, social, minera i comercial de primer ordre. L’obra és un fil que ens uneix als nostres avantpassats i ens revela qui vam ser per entendre qui som ara.

De tot això ens hem de sentir ben orgullosos i orgulloses. I no només del nostre passat. Sinó també de la feina que fem entre tots i totes per recuperar-lo, conservar-lo i valorar-lo. No hi ha cosa que m’ompli més de satisfacció de veure com preservem el nostre patrimoni històric, cultural o artístic.

Vull fer públic el meu agraïment al Manel Edo, coordinador del llibre, i també a tots els autors i autores que l’ha fet possible, des dels diferents equips d’investigació que han treballat a la cova de Can Sadurní, fins al Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat per esdevenir guia editorial.

El llibre, editat sota la marca Parc Prehistòric cova Can Sadurní, és una obra inacabada. Perquè tant aquest jaciment prehistòric com tots els altres que hi ha al nostre terme encara tenen moltes coses a dir i a desvetllar sobre el nostre passat i el de la humanitat sencera.

Per tant, reitero el meu convit a què llegiu el llibre i que el gaudiu. Deixeu-vos enlluernar per les meravelles de la cova de Can Sadurní i el llegat fascinant de la prehistòria a Begues i al massís del Garraf.