Hem de tenir cura d’aquells que ja han nascut en l’era digital, segurament molt més competents digitalment que els adults, i ajudar-los a fer de les pantalles una eina i no una cadena.
Tots i totes tenim un telèfon mòbil a la butxaca. Pràcticament tothom, en algun moment del dia o de la setmana, es posa davant un ordinador o tauleta per fer algun tràmit, jugar o informar-se. Les pantalles digitals són omnipresents en el nostre dia a dia, no en podem escapar. Però és molt important fer-ne un bon ús.
Per això, en el marc del Pla Local de Prevenció de les Addiccions, hem posat en marxa la segona edició de la Setmana pel bon ús de les pantalles, una iniciativa que ha posat a l’abast de famílies, alumnat i docents els recursos necessaris per prevenir i actuar davant l’abús dels infants i joves d’aquest recurs tecnològic.
La sobreexposició dels infants i adolescents als videojocs, el telèfon mòbil, els jocs en línia i les xarxes socials i la consegüent addicció és ja un problema estès en la nostra societat. L’exposició a les pantalles a edats cada cop menors comporta una dependència més elevada d’aquests aparells.
De fet, l’Organització Mundial de la Salut ja la reconeix com a trastorn mental. Per això hem volgut oferir a les famílies de Begues tot un seguit de recursos i eines per lluitar-hi a temps. Al llarg d’aquesta setmana hem organitzat xerrades i tallers adreçats tant als joves com a docents, de la mà de professionals de la psicologia i l’educació.
Ja ho vam fer el 21 de setembre en l’acte d’inauguració del curs escolar 2023-2024, quan el neurocientífic David Bueno ens va parlar al Teatre El Goula sobre el desenvolupament dels infants i adolescents. I, a banda de les xerrades i tallers, hem continuat amb una sèrie de pòdcasts dirigits per entesos en la matèria.
Tot això ho fem perquè ens preocupa la salut mental i el benestar dels nostres infants i joves. Perquè volem que les pantalles digitals siguin un recurs, una ajuda, i no que en siguin esclaus. Hem de tenir cura d’aquells que ja han nascut en l’era digital, segurament molt més competents digitalment que els adults, i ajudar-los a fer de les pantalles una eina i no una cadena.