Un cop més, una qüestió de democràcia

 

En la mateixa setmana en la qual arribem al tercer aniversari dels fets de l’1 d’octubre del 2017, hem conegut la ratificació per part del Tribunal Suprem de la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que inhabilita durant un any i mig al president Torra. Tot i que es tracti de dues situacions separades en el temps, personalment no puc evitar sentir que totes dues formen part d’una mateixa manera d’entendre la relació entre Catalunya i l’Estat.

Des de l’Ajuntament de Begues convidàvem als nostres veïns i veïnes a concentrar-se davant de Cal Pere Vell com a mostra de suport al president, sempre de forma segura, mantenint la distància i amb mascaretes. Personalment entenc que la necessitat de dir que no estem d’acord amb aquesta inhabilitació, o de considerar inadmissible el tracte rebut tres anys enrere, ha d’anar fins i tot més enllà de que ens considerem o no independentistes.

Quim Torra, president de tots els catalans i catalanes, deixa el seu càrrec perquè va posar per davant d’una petició de la Junta Electoral Central el dret inalienable d’exercir la llibertat d’expressió d’una institució. Aquesta és una idea tan essencialment democràtica com la de que un poble pugui votar lliurament per tal de decidir quin ha de ser el seu futur. Hagués estat prohibida una pancarta que contingués un altre missatge relatiu a la defensa de qualsevol altre aspecte de la nostra societat? Haurem de coincidir en que, més que probablement, no.

La qualitat democràtica de la societat en la qual vivim és, a dia d’avui, més pobre i minsa. De poc ens ha de servir un sistema jurídic, un conjunt de normes o un estat que no ens permet expressar-nos lliurement i que titlla d’il·legal el sentiment de milions de persones que conviuen en un mateix territori.

Com a representant d’una institució com és l’Ajuntament de Begues crec que la meva obligació és treballar per un món més plural i lliure. I aquesta setmana no tinc cap dubte de que hem seguit perdent una part d’aquesta llibertat, tots i totes, siguin quines siguin les nostres conviccions.

Gràcies president Torra pel seu servei al país i pel seu exemple de compromís.