A Begues tenim dues formacions (una formada completament per homes i una altra per dones) que interpreten glosses i coples en honor de la primavera, un fet que ens transporta al passat agrícola del nostre municipi.

Ja tornem a tenir aquí la Setmana Santa, uns dies on la tradició, especialment la religiosa, pren el protagonisme, tot i que a Begues en tenim una altra que glossa amb alegria l’arribada de la primavera. Es tracta de la cantada de caramelles.

Al nostre poble tenim la sort de comptar amb aquesta tradició tan arrelada gràcies al Cor de Caramelles de Begues. Una formació d’homes que ens fa gaudir amb les seves cançons tradicionals i les esperades cobles sobre la vida política i social de Begues. Un llegat que em transporta a la meva joventut i que m’evoca records del meu avi i el meu pare que m’emocionen. Enguany tornarem a trobar a faltar destacats cantaires que ens han deixat recentment i que van significar molt per a tots nosaltres.

I per si amb un cor no en tinguéssim prou, des de l’any passat som dels pocs municipis catalans que podem gaudir també d’un grup de caramelles format només per dones: les Veus de Primavera. Benvingudes sigueu! Ambdues formacions actuaran diumenge, cap a la una de la tarda, davant l’església de Sant Cristòfol. El dia abans, dissabte, ho farà el cor d’homes davant de l’Ajuntament.

Serà un bon moment per escoltar unes tonades que ens transporten a un món agrícola que gairebé ha desaparegut, que evoquen la infantesa d’un entorn que es transforma i canvia, però que es manté ben viu en el nostre record.

A més, tot i que l’origen de les caramelles és pagà (perquè es relaciona amb l’arribada de la primavera i la joia de veure florir la natura), també té una relació amb la devoció religiosa de la Setmana Santa.

Sigui com sigui, les caramelles són una celebració popular arreu de Catalunya que ajuden a preservar la nostra cultura i tradició. Gaudim de les caramelles de Begues i que tingueu una molt bona Pasqua!