Aquest divendres 28 de març prendré part, representant al municipi, de la presentació de la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat a la que ens hem sumat 21 ajuntaments baixllobregatins —un 70% del total— i diferents associacions i entitats representatives de la nostra societat.

 

L’esdeveniment coincideix de manera pràcticament simultània en el temps amb l’anunci per part del govern espanyol de les denúncies interposades contra 28 municipis, entre ells el nostre, pel pagament de les quotes d’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència. No deixa de ser irònic que mentre més contundent prova de mostrar-se el govern d’Espanya, més són els actes i més contundents que es promouen des de la societat civil per a reivindicar el seu dret a decidir què volem ser.

Perquè el que no tenen present aquestes denúncies és que s’equivoquen quan apunten als municipis i als seus ajuntaments. Si som responsables en alguna mesura de l’actual procés sobiranista és, única i exclusivament, com a simples vehicles d’expressió d’una voluntat popular majoritària i ferma. Els ciutadans de Catalunya volen decidir. No som ni els partits, ni les sigles, ni aquells que les representem els que hem esdevingut en els motors de la consulta a la que aspirem. Darrera d’aquest procés hem de situar a centenars de milers d’homes i de dones que volen fer sentir la seva veu.

Quin és el paper que assumim doncs des de l’Ajuntament de Begues? Alguns encara es poden preguntar pels motius darrera de la nostra militància activa a favor del dret a decidir. Doncs bé, personalment considero que és senzillament una qüestió de responsabilitat amb el moment històric que vivim i amb el sentiment majoritari de la nostra població.

Les administracions no podem ser únicament responsables de prendre part en les qüestions pràctiques o quotidianes. També hem de jugar un paper fonamental, fins allà on ens permetin les nostres capacitats, en fer possible que es facin realitat les aspiracions que ens permetin caminar cap a una societat més justa i, en definitiva millor.

Aquest divendres, així, tindrem una oportunitat més de manifestar-nos a favor d’un dret que, per sobre del que digui la constitució o qualsevol legislació, preval en la pròpia essència de l’ésser humà: el dret a decidir lliurament.