Entre els aspectes que trobo més destacables de la gestió econòmica està l’increment continuat de bonificacions en les taxes i impostos

 

Començàvem l’any des d’aquest espai reflexionant sobre el pressupost municipal del qual disposem en aquest 2022. Es tracta d’una previsió de despesa ajustada fins a l’últim euro a les necessitats reals del municipi i que tinc el convenciment que està dissenyada perquè els beguetans i beguetanes continuem incrementant la nostra qualitat de vida. Al llarg d’aquest any l’Ajuntament posarà l’èmfasi en qüestions tan fonamentals com el desviament de l’alta tensió, la posada en marxa del Centre de Serveis per a la Gent Gran o en actuacions destinades a lluitar contra la crisi climàtica com és el desenvolupament de la campanya “A Begues, plàstic zero”.

Avui us vull proposar reflexionar ja no només sobre la manera en la qual planifiquem la despesa, sinó també sobre com gestionem els ingressos a través de les taxes i impostos municipals. Enguany congelem els tributs municipals tot i la important pujada que ha experimentat l’IPC. Les administracions també patim els efectes de l’increment dels preus, però considerem que no és una qüestió que haguem de carregar sobre les economies familiars.

Un cop més, on posem l’accent més social de les ordenances fiscals serà en les bonificacions. Al llarg dels darrers anys hem anat incorporant noves rebaixes en una part destacable dels impostos municipals per tal de reforçar les polítiques que desenvolupem. Enguany, per exemple, s’amplia a quatre anys la bonificació del 50 % de l’IBI per la instal·lació de plaques solars per tal de facilitar que els ciutadans i ciutadanes s’adhereixen al treball que duem a terme per a fer servir energies renovables de manera prioritària. A més creem una nova bonificació del 50% de l’impost de construccions, instal·lacions i obres referents per a habitatges de protecció oficial per a continuar avançant en la millora de l’accés a l’habitatge, sense deixar de banda altres ajuts ja existents com els ajuts que s’apliquen a taxes per a persones majors de 65 anys, pensionistes, persones amb discapacitat, famílies monoparentals o nombroses o els que premien el treball a favor del medi ambient com l’autocompostatge.

Al cap i a la fi, el que busquem és que tant que la despesa com els ingressos de l’Ajuntament caminin en la mateixa direcció i promoguin els mateixos valors: l’atenció a les persones més vulnerables, la lluita contra el canvi climàtic, l’accés a l’habitatge… I no tinc cap dubte que la nostra gestió econòmica s’ajusta a qui som i a què necessitem.