Els centres educatius i les famílies, la societat en general, tothom ens hem de comprometre en la bona educació i formació dels nostres infants.

Estareu d’acord amb mi en què una societat formada i educada és una societat amb futur i esperança. Si els nostres fills i filles reben un bon ensenyament, tota la col·lectivitat en surt beneficiada. I això, a Begues, ens ho prenem molt seriosament.

Per això, dimecres vam inaugurar el curs escolar 2023-2024 amb una conferència del biòleg i investigador de genètica del desenvolupament i neurociència David Bueno, qui ens va parlar del desenvolupament cognitiu dels infants i adolescents i dels factors que incideixen en el seu creixement.

La xerrada, que va posar el principal punt d’interès en l’absentisme escolar, volia ser un punt de trobada de la comunitat educativa (famílies, alumnat i personal docent), un espai de reflexió sobre aquells neguits que compartim en l’educació i sobre els reptes que tenim per davant. I, sincerament, crec que ho vam aconseguir.

Tota la comunitat educativa de Begues és conscient que el fracàs d’un sol alumne és un fracàs col·lectiu. Per això ens fem nostra la premissa del Projecte Educatiu de Begues (PEB) de que tots i totes som agents educadors. Els centres educatius i les famílies, la societat en general, tothom ens hem de comprometre en la bona educació i formació dels nostres infants.

Així ho entenem a Begues des de fa anys, amb els diferents Fòrums Educatius que organitza el PEB, o a través de l’Espai de Debat Educatiu, el qual representa molt bé el debat pausat i transversal entre els diferents agents educatius. Però també el Consell d’Infants o el Consell Escolar, o l’adhesió al segell Ciutat Amiga de la Infància.

I encara aquest octubre, us convido a participar en els actes de la Setmana de la prevenció de l’ús abusiu de les pantalles digitals, una activitat emmarcada en el Pla de Prevenció de les Addiccions. Serà una bona oportunitat per provar de delimitar la frontera entre l’ús i l’abús d’aquests aparells omnipresents i del que suposen per a l’aprenentatge i el desenvolupament dels nostres infants i joves.

Siguem tots i totes un poble educador. Perquè, com deia Nelson Mandela, l’educació és l’arma més poderosa per canviar el món.