Dissabte s’inaugura una interessant exposició que ens permet conèixer millor la història recent del nostre poble
Què diferent que es viu a dia d’avui a Begues de com vivien els nostres avis. En només dues o tres generacions el nostre poble, i el conjunt de la nostra societat, han experimentat una transformació com probablement mai s’havia experimentat a la història de la humanitat. Tot ha anat tan ràpid que correm fins i tot perill d’oblidar-nos d’una història que sembla massa recent però que alhora ens és ja tan llunyana.
Recordar com es vivia al segle XIX o fins a mitjans del segle XX no és només guardar la nostra memòria recent, és també una magnífica forma d’entendre com hem arribat a ser qui som avui en dia. La transformació del nostre municipi ha estat constant i sostinguda en aquest temps. De ben segur que, especialment als més joves, els hi deu costar d’entendre com en unes dècades hem passat de ser un poble amb conreus i animals, al municipi que som avui en el que, per exemple, ens podem connectar a Internet als espais públics.
Ara tenim una oportunitat immillorable d’entendre qui hem estat i com s’ha produït aquesta transformació. La mostra “Begues, eines i oficis” promoguda per l’Associació de Recerca Etnològica amb el suport de la Fundació Privada Col·legi Bosch i l’Ajuntament, ens ofereix una oportunitat magnífica d’aproximar-nos a una societat tan propera i tan llunyana com la nostra pròpia societat de fa unes dècades enrere. Ho fa a més des d’una perspectiva molt enriquidora ja que és a través dels oficis i les eines que s’empraven que tenim la possibilitat de fer aquest viatge en el temps.
Els oficis expliquen de manera magnífica la manera en la que es viu i les eines que fem servir ens ajuden a entendre com és el nostre dia a dia. De la mateixa manera que els mòbils, els ordinadors o les xarxes socials parlen molt de qui som, les eines a l’abast dels nostres besavis i besàvies ens expliquen quines eren les seves necessitats, com passaven el dia a dia.
Aquesta part de la història, més íntima i casolana, és igual d’important que els grans fets històrics. A la vida quotidiana no trobarem potser grans lliçons de política, però sí que ens ajudarà a entendre, com quan mirem un àlbum de fotografies antigues, qui eren els nostres avantpassats i quin va ser el món en el que van viure. Ens ajuden a entendre qui som nosaltres.