La commemoració del 8 de març ens convida a que reflexionem com a societat sobre què podem fer per la igualtat efectiva entre homes i dones

 

Ens aproximem a una nova celebració del Dia Internacional de la Dona, el 8 de març, i des de Begues tornem a reivindicar amb un conjunt d’activitats el paper que ens pertoca a les dones a la societat i els greuges que patim. Tots i els anys transcorreguts des de l’inici d’aquesta lluita encara és molt el camí que ens queda per recórrer. Algú podria dir que aquesta igualtat ja està garantida. En tot cas l’evidència és que ens trobem en un moment històric en el que disposem d’una legislació que garanteix la igualtat entre homes i dones però en el que aquesta no s’ha assolit plenament a nivell social.

De vegades passa. Mentre que es creen lleis en un sentit, la societat continua caminant en un altre. Les xifres d’assassinats masclistes en el que portem d’any són les mateixes que 10 anys enrere. Les agressions denunciades en el segon semestre de l’any passat creixien un 13%. Els homes cobren de mitjana anual més de 14.000 € més que les dones… I tot això sota un marc legal que persegueix aquestes situacions i fomenta la igualtat.

On està doncs l’arrel del problema? Crec que aquí hem de saber ser crítics i assumir que ens enfrontem a un problema que es troba en la part més profunda de la nostra pròpia societat i en la imatge que hem creat i mantenim de les dones.

Totes les dones ens hem enfrontat en algun moment o un altre a petits gestos que ens recorden que encara no vivim en un món en el que som tractades com a iguals. Des d’aquells que s’adrecen a nosaltres de manera paternalista, als que no s’avergonyeixen de proferir en veu alta i en públic comentaris sexistes. Són situacions encara massa habituals i que, tot i que no siguin l’expressió més greu de la desigualtat, sí que mostren que encara ens trobem a mig camí.

Voldria convidar-vos aquest 8 de març a que dediqueu un moment a pensar sobre aquesta qüestió. Què podeu fer des de la vostra posició per ajudar a crear una situació més justa? Quines actituds podeu canviar? De quina manera podeu servir com a exemple per als vostres fills i filles? Com deia ens trobem davant d’un repte que implica a tota la societat i és imprescindible que tots ens considerem una part d’aquest canvi.