Per al trasllat de la línia d’alta tensió, igual com amb altres projectes, no hem parat de negociar a múltiples bandes, especialment amb la Generalitat de Catalunya.

Ara fa uns dies rebíem una important notícia per a tot el poble: l’Institut Català d’Energia, l’ICAEN, ens comunicava que per fi atendria el compromís que va contraure amb l’Ajuntament per participar del finançament del desviament de la línia elèctrica d’alta tensió fora del nucli urbà, que des de l’Ajuntament hem reiterat en tants moments i tantes vegades. Ho faran mitjançant una subvenció directa extraordinària de poc més d’un milió d’euros.

En els últims anys, des de l’Ajuntament ja hem anat fent reserves econòmiques per fer calaix i poder disposar del 100% dels diners que costa el projecte, abans fins i tot de començar les obres (3.380.775 euros). Però, també des d’aquell moment, ja vam deixar clar que, tot i fer front al projecte amb recursos propis, no renunciàvem a aconseguir la implicació d’altres administracions per recuperar la inversió municipal.

Així ho hem fet amb altres projectes com el del CAP Pou Torre o el Centre de serveis i Residència La Vinya, quan va ser primer l’Ajuntament qui va assumir-ne la despesa i, posteriorment, s’han aconseguit aportacions d’altres administracions o fons europeus per recuperar part d’aquesta inversió.

Per al trasllat de la línia d’alta tensió no hem parat de negociar a múltiples bandes, especialment amb la Generalitat de Catalunya i, evidentment, amb els diferents responsables de Red Elèctrica. I no ha estat fàcil. La llista de càrrecs polítics i responsables tècnics amb qui m’he reunit en els darrers anys no cabria en aquestes línies: des de consellers fins a direccions generals, en àrees com Economia, Territori i Sostenibilitat, o Empresa i Coneixement, entre d’altres. I amb Medi Natural, Energia i Mines, la Delegació del govern o l’ICAEN, per citar-ne tan sols alguns.

Ha estat una feina dura, treballada de forma transversal, en equip, amb l’acompanyament d’experts tècnics i amb la confiança de tots els veïns i veïnes que volen veure fora del mig del poble, d’una vegada per totes, aquesta cicatriu que ens divideix en dos.

Sabem que Begues mereix tots els esforços que calgui fer. I continuarem treballant de valent per aconseguir més implicacions i assegurar, amb tota la responsabilitat, el calendari d’execució i el bon desenvolupament d’aquest important projecte de poble que cada vegada és més a prop de convertir-se en realitat.