Des de Begues reclamem un canvi en la Llei d’estabilitat pressupostària que afavoreixi l’actuació contra els efectes de la pandèmia

 

La crisi que s’iniciava a l’any 2007 ja va mostrar com d’important era l’acció dels ajuntaments per a actuar en favor de les persones més vulnerables. Avui, quan ens trobàvem en ple procés de recuperació, hem de fer un nou esforç per fer front a una crisi sanitària que està provocant importants problemes econòmics i socials.

Els consistoris tornem a jugar un paper clau en la realitat que vivim. De la mateixa manera que és a nosaltres a qui toca en primera instància garantir que es prenen les mesures sanitàries que evitin la propagació de la malaltia, també hem d’actuar per a donar suport a les famílies, als comerços o a les empreses en el seu conjunt. La nostra porta és la que està més a prop quan és el moment de demanar ajuda.

Des de Begues hem estat en tot moment conscients d’aquest fet i hem treballat per tal d’estar al costat de les persones. Hem actuat per cobrir les necessitats d’aquells que es troben en una situació més delicada i per arribar a cada racó on era imprescindible un cop de mà. Però hem hagut d’assumir aquesta realitat, a més, en un context en el que haurem d’assimilar una pèrdua d’ingressos i alhora fer front a despeses sobrevingudes per l’emergència de la COVID-19 i per les causades pel temporal Glòria del gener i per les esllavissades provocades per les fortes pluges de l’abril, d’aproximadament 1.500.000 €.

Volem continuar en aquesta mateixa posició ocupant un paper destacat en l’atenció a les persones vulnerables i als sectors productius durant el procés de reconstrucció social i econòmica que ja tenim davant. Però no serà senzill amb els impediments que tenim.

És per aquest motiu que voldria aprofitar també aquest espai per a reclamar del govern de l’Estat un canvi en la Llei d’estabilitat pressupostària perquè la regla de la despesa no sigui d’aplicació per a les corporacions locals durant els exercicis 2020 i 2021. Aquesta petició, que ja es va aprovar a través d’una moció presentada al ple municipal pel grup municipal de Junts per Catalunya, amb l’adhesió del Partit dels Socialistes, Begues en Comú i la regidora Marta Roig, es pot definir d’una manera senzilla: volem que els ajuntaments amb comptes sanejats, com és el cas de Begues, puguem fer servir la nostra capacitat econòmica per atacar la crisi.

Les restriccions que ens imposa l’actual legislació limita la nostra despesa i redueix el marge de maniobra per fer front a problemes reals. A dia d’avui els ajuntaments actuem en qüestions que van des del suport al comerç a l’atenció a la necessitat passant per la promoció de l’ocupació o l’establiment de mesures sanitàries.

Tot i que són molts els fronts oberts, estem més que disposats a continuar plantant cara a aquesta crisi des de la primera línia. Però hem de reclamar que ens permetin comptar amb les millors eines possibles.