Treballem per a reivindicar el paper de Ramon Alabern en la introducció i difusió de la fotografia

Begues té un espai reservat en la història de la fotografia. I és que va ser un beguetà, el Ramon Alabern i Moles, la primera persona que va prendre una instantània, a través de la tècnica del daguerreotip, a Catalunya i a l’Estat. Per tal de recordar i de subratllar aquesta fita, des de l’Ajuntament de Begues i el Centre d’Estudis Beguetans (CEB) promovem una exposició i altres activitats paral·leles amb la col·laboració de la Fundació Provada Col·legi Bosch, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Ajuntament de Girona. Volem que, el que podia ser fins al moment un fet puntual i fins i tot anecdòtic, adquireixi la transcendència i el reconeixement necessari.

Perquè la possibilitat de posar per primera vegada a l’abast de qualsevol persona la capacitat de prendre i de compartir imatges és un fet cabdal per a l’art, per al coneixement, fins i tot de manera més important, per a la memòria personal i familiar de tots i cadascun de nosaltres. Com són de rellevants les fotografies… En elles guardem la imatge de les persones que hem estimat i que ja no estan amb nosaltres, molts dels moments més rellevants dels quals hem gaudit o el pas a pas del creixement dels nostres fills i filles.

Tot i els avenços que han experimentat les tecnologies de la comunicació, especialment en els darrers anys, les fotos continuen estant ben presents en el nostre dia a dia, fins i tot més del que ho estaven fa 10 o 20 anys. Amb elles, per exemple, podem mostrar a les nostres xarxes socials els resultats del treball que desenvolupem o compartir a través de WhatsApp amb les nostres famílies situacions en les quals ens agradaria que hi fossin presents. La fotografia està instal·lada més que mai en el món en el qual vivim i en el que ens espera demà.

Un 10 de novembre de 1839, un beguetà va ser la primera persona del nostre país que va fer una foto donant inici a una activitat que, prop de 200 anys més tard, és fonamental per a totes les persones. Per aquest motiu us vull convidar que us apropeu a l’exposició i a què conegueu millor la figura de Ramon Alabern i la història de fotografia. Al cap i a la fi, forma part del patrimoni històric i cultural que compartim tots els veïns i veïnes. Ens en podem sentir ben orgullosos.