Ahir es presentava públicament l’inici dels treballs per a l’elaboració del catàleg de patrimoni de Begues

 

És habitual que molts municipis del nostre entorn hagin perdut una part del seu patrimoni amb el desenvolupament urbanístic que s’iniciava a mitjans del segle passat. Però a Begues, com en moltes d’altres qüestions, som una excepció en el nostre entorn també pel que fa als bens històrics i culturals que es mantenen. Tenim una història riquíssima que podem començar a explicar a través de les troballes de Can Sadurní, que continua en moments claus de la nostra història com el 1714 i que ens deixa un llegat que podem trobar a peu de carrer, en molts dels nostres edificis, i en les nostres tradicions i celebracions.

Més enllà de l’orgull de beguetana i d’alcaldessa, crec que, objectivament, ens podem sentir feliços pel llegat que hem rebut de les generacions passades.

Des de l’Ajuntament tenim el compromís de ser el principal agent que vetlli per aquest patrimoni i que treballi per la seva conservació. Al llarg dels darrers anys tenim nombrosos exemples d’aquesta implicació en actuacions com els treballs a l’ermita de Santa Eulàlia, la restauració del Mur o les actuacions que han tingut per objecte el Colmado o la plaça Camilo Riu. Però, més enllà del que s’ha fet, des del consistori pensem que les polítiques patrimonials han de mirar sempre al futur.

Ahir es presentava l’inici del treball per disposar d’una eina que ens serà cabdal en els anys que han de venir, com és el catàleg de patrimoni. Un cop més comptarem amb la participació de la Diputació de Barcelona per tirar endavant una proposta cultural d’aquesta magnitud. El que tindrem un cop estigui a la nostra disposició el catàleg serà un recull precís del que composa el nostre llegat i les actuacions que hem de desenvolupar per garantir la seva preservació.

Personalment m’agrada pensar que a Begues som una gran família que comparteix, com totes les famílies, els seus bens comuns. Ara és el moment de pensar més enllà, com fan també els avis o els pares en algun moment, i establir les mesures necessàries per assegurar-nos de que aquests bens arribaran també als nostres fills, als nostres nets i als que hagin de venir.