El futur Centre de Prestació de Serveis vol garantir la major qualitat de vida per a la nostra gent gran

 

Envellir és obrir-se a una nova etapa de la vida que, com la resta de les que hem anat passant, ha de ser enriquidora i una oportunitat per a sentir-nos realitzats com a persones. Aquesta és la idea de fons que es troba en el conjunt de serveis que oferim des de l’Ajuntament de Begues a la gent gran i que inspira el model de Centre de Prestació de Serveis en el què estem treballant. Aquests dies hem començat a oferir detalls sobre com serà l’edifici que allotjarà aquest centre i quin serà el seu funcionament.

Podem dir que es tractarà d’un espai en el qual trobarem un centre d’atenció diürna a la planta baixa i dues unitats de convivència a la primera i la segona planta. D’aquesta manera podrem cobrir un ampli ventall de necessitats ja que posarem a disposició de la gent gran tant una atenció de dia, com la possibilitat de dormir també en aquest equipament.

En tot cas, més enllà dels espais i els serveis concrets, m’agradaria destacar el tarannà i l’esperit que aspirem que assoleixi el Centre de Prestació de Serveis. Des de la seva distribució a la seva decoració, els diferents espais que oferirà estan dissenyats per a que les persones que els faran servir se sentin com a casa seva. En aquesta mateixa línia, el dia a dia del centre buscarà que els nostres avis i àvies facin una vida el més rica i completa possible sense perdre el control sobre ella. D’aquesta manera podran participar en tasques diàries de l’equipament, com poden ser la cuina o la cura dels espais verds, a més de prendre part d’activitats lúdiques i culturals.

Per aconseguir que es respecti al màxim la voluntat de les persones usuàries, es disposarà d’un Pla d’Atenció i Vida individualitzat en el qual es reflectiran els interessos de cada persona gran, comptaran amb un professional de referència i es realitzaran assemblees de les quals podran participar per aportar les seves opinions.

El Centre de Prestació de Serveis vol ser d’aquesta manera una proposta nova i diferent de la imatge que podem tenir d’una residència tradicional. Ens hem fet una pregunta ben senzilla: com volem fer-nos grans? I la resposta ha estat aquesta. Volem fer-nos grans sense que això signifiqui abandonar el nostre municipi; aspirem a mantenir-nos a les nostres llars el major temps possible i, finalment, quan sigui necessari que ens donin suport, volem poder tenir la màxima autonomia i capacitat de decisió possibles.

No ha estat senzill arribar a aquest punt. Hem hagut de realitzar negociacions i contactes per a aconseguir els terrenys que es trobaven a disposició de l’INCASÒL des de l’any 2008 i hem buscat un model de funcionament que sigui econòmicament sostenible i que estigui en sintonia amb els objectius que ens havíem marcat. Ara ja podem afirmar que hem establert uns fonaments ferms sobre el qual crear un dels principals projectes d’aquesta legislatura.